2021-03-22 13:04:42• hírek • Bede Emőke

Csak három városban lehet olcsóbban lakást vásárolni, mint Szatmárnémetiben

Az imobiliare.ro által készített, 2020 utolsó negyedévére vonatkozó mérleg szerint Romániában továbbra is a kolozsvári és a bukaresti lakáspiacon jegyzik a legmagasabb négyzetméterárakat, Szatmárnémeti pedig még mindig a sereghajtók között evickél Resicabánya, Alexandria, Giurgiu és Karácsonkő mellett.

Az elemzett időszakban, tehát az október és december közötti periódusban Csíkszeredában drágultak a leginkább a lakások: az 5,6 százalékos áremelkedéssel a Hargita megyei város immár meghaladta az 1.000 euró/négyzetméteres vízválasztót is. Hasonló arányban drágultak az ingatlanok a Ialomița megyei Slobozia városában is, viszont itt az négyzetméterenkénti átlagár még „csak” 830 eurónál jár. Călărași megyeszékhelyen 3,6 százalékot ugrottak az árak, így ott is már 770 euró/négyzetméter árral lehet számolni, Resicabányán pedig a 3,5 százalékos emelkedés 600 euróra növelte az átlagos egységárat. A legnagyobb áremelkedést jegyző városok top 5-ös listájába már csak Giurgiu fért be, ahol a 2,4 százalékos drágulás átlagban 650 eurós lapméterenkénti árat eredményezett.


A lakásvásárlás előtt állók számára sajnálatos tény, hogy az árak esése nem különösebben jellemző mostanában, az említett időszakban a legnagyobb csökkenés is mindössze 1,1 százalékos volt. Ezt Vaslui mondhatja magáénak, ahol a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 850 euróért kelt el a lakások négyzetmétere. 0,5 százalék alatti csökkenést jegyeztek még Alexandiában (650 euró/négyzetméter), Zilahon (790 euró/négyzetméter) és Sepsiszentgyörgyön is (870 euró/négyzetméter).


A piaci ingadozás ellenére a megyeszékhelyek országos rangsora nem változott. Továbbra is Kolozsváron kell a legtöbbet fizetni: itt négyzetméterenként átlagosan 1.810 eurót kérnek. Némiképp lemaradva következik a főváros, ahol 1.470 euró/négyzetméter árral lehet számolni, a toplista harmadik helyére pedig Temesvár került, ahol 1.270 euró körül mozognak a lapméterenkénti árak. A népszerű üdülővárosban, Konstancán 1.250, Brassóban pedig 1.220 euró körül mozognak az árak.


A legdrágább városok tekintetében tehát nem sok változás történt, a lista másik végén azonban annál inkább. A legalacsonyabb átlagárat (600 euró/négyzetméter) a resicabányai lakástulajdonosok kérik, és Alexandriában is csak 20 euróval magasabb az átlagár. Giurgiu városában már 650 eurót kóstál egy négyzetméter, Karácsonkőn és Szatmárnémetiben pedig fej-fej mellett haladva 760 euró/négyzetméteres átlagáron szeretnék eladni a lakásokat.


Több mint 10 ezer ingatlan cserélt gazdát Szatmár megyében


A hivatalos statisztikák szerint 2020-ban Bukarestben bonyolították le a legtöbb adásvételt, szám szerint 163.607-et, mely az országban jegyzett összes tranzakciók mintegy 27 százalékát teszi ki. További érdekesség, hogy a főváros, valamint Ilfov, Kolozs, Brassó, Temes, Konstanca és Iasi megyék együttesen a 2020-as tulajdonoscseréknek nem kevesebb mint 51 százalékát adják. A lista másik végén Olt (2.452), Krassó-Szörény (3.515), Kovászna (3.667) és a szomszédos Szilágy megye (3.735) kullog. Ha már szomszédok, akkor érdemes megemlíteni az élvonalba tartozó Bihar megyét, ahol 15.886 ingatlannal kapcsolatos adásvétel történt, Máramarosban pedig kereken 9.000 ügyletet bonyolítottak le. Szatmár megyében ettől némileg több, egészen pontosan 10.891 ilyen jellegű üzletet ütöttek nyélbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: